Kledingpakket

Moet ik zo'n duur zwempak aanschaffen?

NEE, nagenoeg alle badpakken en zwembroeken die te koop zijn bij warenhuizen en sportzaken die voldoen aan de eisen zoals hierboven beschreven ( boven knie, geen rits) en zijn toegestaan. Het is dus absuluut niet noodzakelijk om dure zwemkleding aan te schaffen. Mocht je twijfelen laat dat de zwemkleding (met labels er nog aan zodat je kunt ruilen) beoordelen door de coach.

Badmutsen en zwembrilletjes.

Zwembrilletjes

Er zijn geen regels gesteld aan zwembrilletjes anders dat dat deze niet vast aan zwemkleding of badmuts mogen zitten. Ook hiervoor geld weer dat ook de goedkopere zwembrilletjes gewoon gebruikt mogen worden. Kijk vooral goed naar de pasvorm en we adviseren brilletjes te kiezen met verstelbare bandjes (alle materialen rekken op den duur.).

Gooi oude zwembrilletjes niet weg (ook zal zijn ze minder goed) en gebruik deze als reserve. Het komt regelmatig voor dat een zwemmer al dan niet zenuwachtig zijn goede brilletje stuk maakt of net voor de race het bandje uit de bevestiging trekt.

Badmutsen

Een badmuts is niet verplicht! dus als je liever zonder zwemt mag dat wel. Nagenoeg alle badmutsen die in de handel zijn zijn toegestaan. Daarbij hoef je eigenlijk alleen erop te letten dat er geen "uitsteksels" op zitten.

De leuke badmutsen met haaievinnen en dolfijnenvin (worden onder meer tijdens de speedowedstrijden in Breda verkocht) zijn dus NIET reglementair en mogen tijdens de wedstrijden officieel niet gedragen worden. (Je kunt erdoor een diskwalificatie krijgen). Je mag deze wel dragen tijdens trainingen.

Deze badmusten zijn niet toegestaan tijdens wedstrijden.

 

Wanneer kleding dragen

De kleding is het visitekaartje van de vereniging. Jij vertegenwoordigt ZPV Hieronymus op de wedstrijden.

Je bent verplicht clubkleding te dragen tijdens:

 • Zwemwedstrijden.
 • Huldigingen en prijsuitreikingen.

 

Het is niet toegestaan om tijdens wedstrijden, huldigingen en prijsuitreikingen andere kleding of andere kleding over de clubkleding te dragen. Het is niet toegestaan logo’s of sponsoruitingen toe te voegen aan de clubkleding. Bij trainingen mag je de kleding niet dragen maar de tas wel gebruiken.

Naar boven

Er is iets stuk, of past niet meer

Het kan altijd gebeuren dat er iets stuk gaat. Meld dit direct aan de coördinator en overleg met haar hoe het probleem op te lossen. Wij verwachten van jou dat je kleine reparaties (losse naad e.d.) zelf netjes uitvoert. Indien een onderdeel niet meer bruikbaar is kun je een nieuw exemplaar krijgen.

Wel beoordeelt de zwemcommissie of er sprake is geweest van normaal gebruik. Als er aan jouw verwijtbare zaken worden geconstateerd dan krijg je de kosten doorberekend. Als je kleding te klein is geworden kun je deze ook ruilen (natuurlijk kosteloos). De zwemcommissie zal 1 x per jaar een datum hiervoor vaststellen.

Naar boven

Wassen

De kleding die je ontvangt is bedruk, en gemaakt van een moderne kunststof. Bij het wassen dien je hiermee rekening te houden. We willen de kleding zo goed mogelijk houden en vragen jullie daarom de volgende wasinstructie strikt te volgen:

 • De eerste keer de kleding met koud water wassen!
 • Was de kleding altijd binnenstebuiten in een 30 ° wasprogramma met fijnwasmiddel.
 • Niet strijken, niet extra centrifugeren, niet in de droger, niet chemisch reinigen.

Probeer in het zwembad de tas op een zo droog mogelijke plaats neer te zetten. Haal na thuiskomst alle natte spullen uit de tas.

De tas kun je met een vochtige doek schoonmaken. Laat de tas altijd goed drogen.

Naar boven

Je stopt met zwemmen

Als je stopt met wedstrijdzwemmen moet je de kleding en tas teruggeven aan de vereniging. Als de spullen schoon en in goede staat worden ingeleverd krijg je de borg terug. Neem hiervoor contact op met de coördinator 

Naar boven

Veel gestelde vragen

Ik heb geen kleding gehad en zit toch op wedstrijdzwemmen? Antwoord: Je krijgt pas een kledingpakket wanneer je mee gaat doen aan KNZB wedstrijden. In de eerste periode op wedstrijdzwemmen ga je vooral oefenen om mee te kunnen doen aan zulke wedstrijden. Soms worden er ook onderlinge wedstrijden georganiseerd om ervaring op te doen. De trainers zullen je wanneer je daar aan toe bent uitnodigen om mee te doen aan KNZB wedstrijden, Er wordt dan een startvergunning aangevraagd en je krijgt dan automatisch een kledingpakket.

Mijn shirt is kapot? Antwoord: neem contact op met de coördinator (klik op haar naam en je kunt direct een mail sturen). Met haar kun je overleggen.

Mijn dochter is het afgelopen jaar centimeters gegroeid, de kleding is nu echt te klein, wat moet ik doen? Antwoord: één keer per jaar wordt er een bijeenkomst georganiseerd om te klein geworden kleding te ruilen. Je ontvangt hier per mail een uitnodiging voor.

Ik ben gevallen met mijn fiets op weg naar school, nu is mijn trainingsbroek kapot, kan ik een nieuwe krijgen? Antwoord: Ja, je kunt een nieuwe broek krijgen neem hiervoor contact op met de coördinator  (klik op haar naam en je kunt direct een mail sturen). Maar let op! Je hebt de broek gedragen op een moment dat je dat niet mocht doen! De zwemcommissie kan dan besluiten de kosten van de vervanging bij jouw in rekening te brengen. Lees dus goed waar je de kleding wel en niet mag dragen. Je hebt hiervoor getekend. Klik hier voor de overeenkomst kleding.

In het labeltje in de kleding staat dat je deze warmer mag wassen, klopt jullie wasvoorschrift wel? Antwoord: De labeltjes in de kleding houden geen rekening met de (later opgebrachte) prints. Houdt je dus strikt aan de wasvoorschriften zoals deze in de folder staan. Wij geven daar een lagere temperatuur aan zodat de print mooi blijft. Klik hier voor de wasvoorschiften.

Ik heb zelf een leuk oranje RBC pak en dat wil ik liever aan bij een wedstrijd kan dat? Antwoord: Nee, je vertegenwoordigt Hieronymus bij een zwemwedstrijd. Je moet hier dus de uitgereikte clubkleding aan.

Waarom krijgen we geen zwembroek/badpak? Antwoord:Hieronymus vindt het belangrijk dat de zwemmers zelf een voor hen goed zittende zwembroek, zwempak of badpak kunnen dragen. Er is een grote variatie op de markt in verschillende prijsklassen. We laten de keuze aan jouw. Hieronymus organiseert jaarlijks wel een bijeenkomst waar je met korting zwemkleding kunt aanschaffen en op sommige wedstrijden staan verkoopstands waar je de kleding kunt bestellen. Van de trainers kun je natuurlijk altijd advies krijgen wat voor jouw een goede optie is.

Kan ik de wedstrijdkleding ook kopen? Antwoord: Nee, Hieronymus wil een aantal jaren met dezelfde kleding kunnen doen. Er is een beperkt aantal kledingstukken bedrukt. Deze is lastig na te bestellen Indien uit deze voorraad verkocht zou worden kan dat betekenen dat eerder dan gepland er voor alle leden nieuwe kleding aangeschaft zal moeten worden.

De kleding mag niet voor de training gebruikt worden, de tas wel hoe zit dit? Antwoord: We willen zowel de kleding als de tas zo netjes mogelijk houden. De tas mag je wel voor de training gebruiken, je kunt alle noodzakelijke spullen hierin meenemen en je kleding hier tijdens de training instoppen zodat je niets in de kleedkamer hoeft te laten.

Die andere kinderen waren buiten met de tassen aan het gooien, dat mag toch niet? Antwoord: Wij vragen jullie zelf netjes op de spullen, die jij hebt gehad, te zijn. We gaan uit van jullie verantwoordelijkheidsgevoel.  Geef het goede voorbeeld aan je medezwemmers. De trainers en coaches houden wel in de gaten of de spullen netjes gebruikt worden. Indien de coaches zien dat er met de tas gegooid wordt dan kunnen ze je waarschuwen. Na een herhaaldelijke waarschuwing kan er een straf volgen: bv je tas inleveren, de kosten van de schade betalen. De zwemcommissie beslist hierover.

Ik ben mijn short kwijt, krijg ik een nieuwe? Antwoord: Ja, je kunt een nieuwe broek krijgen neem hiervoor contact op met Marion Beck (klik op haar naam en je kunt direct een mail sturen). Het is jouw verantwoordelijkheid om de spullen goed bij te houden. Het kan dus wel zo zijn dat de zwemcommissie besluit de kosten van de vervanging bij jouw in rekening te brengen. U kunt proberen of uw verzekening dit dekt maar veel sluiten dergelijke schade uit.

Iedereen heeft dezelfde kleren, mag ik mijn naam erin schrijven? Antwoord: Nee!!! De kleding is genummerd. Schrijf dit nummer (of later wellicht de nummers) goed op en stop een kopie hiervan in je tas. Wanneer je de kleding omruilt of inlevert kan deze naar een ander lid gaan, het is daarom verboden je naam in de kleren te schrijven. Aan de ouders van de jongere kinderen vragen we de kleding na iedere wedstrijd even te controleren. Indien je een vreemd nr vindt en niet kunt uitvinden wie het kledingstuk van jouw kind heeft kun je bij de coördinator de eigenaar van het andere nr opvragen. Graag wel eerst zelf proberen uit te zoeken.

Mooie opdracht je tas droog wegzetten, we zitten op wedstrijdzwemmen, een zwembad is toch altijd nat? Antwoord: We vragen je de tas zo droog mogelijk weg te zetten. Bij de training zijn de randen van de badperrons vaak gewoon droog. Bij de meeste wedstrijden kun je de tas met wat moeite droog wegzetten. Helaas zien we ook dat zelfs Hieronymuszwemmers de tas wegzetten waar ze dan staan en de tas een hele middag onnodig in het water staat. Volg de aanwijzingen van de coaches en de trainers op dan is er niks aan de hand. We realiseren ons dat er ook zwembaden zijn waar het onmogelijk is een droog plekje te vinden. Het is dan extra belangrijk de tas goed te laten drogen na thuiskomst.

Wat moet ik nu zelf nog meenemen naar een wedstrijd? Antwoord: Naast de spullen die je van Hieronymus hebt gehad moet je meenemen:

 • Handdoeken (2 á 3)
 • Zwembroek / zwempak / badpak
 • Badmuts
 • Zwembrilletje (het is ook handig een reserve van de zwemspullen bij je te hebben)
 • Eten (liefst gezond en geen snoep)
 • Drinken (in flesje of bidon)
 • Iets om de tijd door te komen. (school) boek, puzzelboekje. – kijk uit met dure spullen als game boy psp en walkman, liever niet maar als je dat toch wil neem je die mee op eigen risico!- Net genoeg geld om het wedstrijdgeld en eventuele versnapering te kunnen betalen.