Ontmoet Maarten en Edith

Wil jij Maarten van der Weijden en Edith van Dijk ontmoeten? En ben je niet bang voor zon, wind en water? Dan is het Nederland Open Water Circuit vast iets voor jou. Een aantal leden van Hieronymus heeft vorig jaar aan dit open water circuit deelgenomen. Zij nodigen jullie van harte uit om de uitdaging van het zwemmen in buitenwater ook te ervaren.

Wat kun je verwachten?

Het open water zwemmen is niet te vergelijken met het zwemmen in een zwembad. De watertemperatuur ligt bijna altijd lager. Er wordt een minimumtemperatuur van rond de 17 ° C aangehouden, afhankelijk van de afstand. Als de watertemperatuur lager ligt, gaat een wedstrijd niet door. Als het water teveel verontreinigd is (er worden monsters genomen en geanalyseerd) gaat de wedstrijd niet door.

Alle deelnemers binnen een categorie starten tegelijk. Er zijn daardoor soms starts van 90 deelnemers of meer. Bij de minioren starten jongens en meisjes bijna altijd tegelijk. De prijzen worden wel per categorie verdeeld. Soms start je uit het water. Soms start je vanaf de kant en ren je het water in. De regels voor het aantikken bij de finish zijn hetzelfde als in een binnenbad (bij schoolslag dus met 2 handen, boven water).

Boeien spelen een belangrijke rol tijdens de wedstrijden, daar moet je namelijk omheen zwemmen. Open water wedstrijden zijn daardoor ook heel geschikt voor waterpoloërs, want je hoeft geen keerpunten te maken.

Je komt van alles tegen bij een wedstrijd. Behalve een heleboel andere zwemmers (bij sommige wedstrijden zijn er meer dan 800 deelnemers), kun je ook kroos, modder en palingen tegenkomen. De sfeer rond de wedstrijden is altijd positief en sportief.

De afstanden zijn groter dan in het binnenbad. Van 250 meter vrije slag voor de jongste minioren tot 10 kilometer vrije slag voor jeugd en senioren. Naast vrije slag kan er ook schoolslag worden gezwommen. Voor alle leeftijdscategorieën gelden beperkingen m.b.t. het aantal starts en de totale afstand per dag.

Wie kunnen er deelnemen?

In principe kan iedereen met een goede conditie deelnemen, vanaf minioren 1 tot Masters 90+ . Voor de minoren 1 geldt dat je je 6e verjaardag al gevierd moet hebben, anders mag je niet starten. Voor de Masters geldt dat er inderdaad Masters 75+ deelnemen Zij zijn vaak lid van ‘Old Dutch’.

Wat heb je nodig?

Voor het open water zwemmen heb je de gebruikelijke zaken voor wedstrijdzwemmen nodig. Naast een badpak of een zwembroek is dat uiteraard een handdoek en een cap. Voor het open water zwemmen gelden m.b.t. de kleding dezelfde eisen als bij het binnenbad. Wetsuits en dergelijke zijn dus niet toegestaan.
Soms is er voor triatleten (en hun pakken) en vinzwemmers een aparte categorie. Dit staat dan in de advertentie van de wedstrijd aangegeven.

Iedere deelnemer is verplicht een cap met startnummer te dragen. Elke leeftijdscategorie en zwemslag heeft een eigen kleurcombinatie. Het is mogelijk een leencap te gebruiken. De organiserende vereniging mag hiervoor huur en/of borg vragen. Soms is een leencap van latex, met een handgeschreven nummer. Vaak ook zijn de leencaps van katoen. Die kun je dan het beste met tape op een andere cap plakken. Verlies van de cap of het niet leesbaar zijn van het nummer (met name bij de finish) leidt tot diskwalificatie.
Als je meer dan 2 wedstrijden wilt zwemmen, is het misschien beter een eigen, vaste cap aan te schaffen. Daarop staat je eigen startnummer. Dit nummer hoort bij jou voor één cyclus van 3 jaar. Bij het kapotgaan van de cap, wijziging van leeftijdscategorie of wedstrijdslag hoort een nieuwe cap met een nieuw nummer.

Naast het ‘technische’ materiaal zijn een klapstoel, zonnebrandcrème, dikke trui, regenjas en/of paraplu, koffie, soep en een heleboel boterhammen zeker aan te raden. En verder natuurlijk een goed humeur.....

De veiligheid

Open water zwemmen is niet zo maar ‘een dotje doen’. Er zijn strenge veiligheidsregels. De waterkwaliteit wordt altijd vooraf gecontroleerd, net als de watertemperatuur. Scheepvaartverkeer is in de wedstrijdbaan niet toegestaan, met uitzondering van de reddingsbrigade. Soms is er tussendoor een pauze om het scheepvaartverkeer door te laten.

Zwaaien naar je ouders, opa’s, oma’s en andere fans op de kant kan niet. Het opsteken van een hand als je in het water bent betekent dat je problemen hebt. Je wordt er dan door de reddingsbrigade uitgehaald.

De hoofdscheidsrechter houdt voor elke start een briefing met alle zwemmers om de regels en aandachtspunten door te nemen.

De kosten

Aan het open water zwemmen zijn kosten verbonden. De kosten per start liggen tussen de € 6,00 en € 10,00 (voor 10 kilometer). Bij meerdere starts op één dag geldt vaak een korting. Prestatietochten zijn meestal wat goedkoper.

De kosten van een cap zijn € 10,00 per cap. In tegenstelling tot de voorgaande (3-jarige) cyclussen zijn de caps deze ronde 4 jaar geldig. Dat betekent dat de caps die in 2009, 2009 of 2010 zijn aangeschaft ook dit jaar nog geldig zijn. Volgend jaar start er een nieuwe cyclus van 3 jaar. De caps die dit jaar worden aangeschaft zijn daarom maar 1 jaar geldig. Je kunt ze natuurlijk afdragen in het winterseizoen, open water caps zijn van grote afstand te herkennen……… kunnen ze zien wie er een bikkel is.

De wedstrijden en aanmelding

Er zijn dit jaar 32 wedstrijden, door heel Nederland. De eerste wedstrijd van 2011 is op 18 juni, de laatste op 11 september.

Voor de (nieuwe) open water zwemmers van Hieronymus zijn er 8 wedstrijden uitgekozen:

  • 26 juni Scheldestroom (Sluis)
  • 2 juli Harense Smid Zwemrace (Appeltern)
  • 9 juli 15e De Doornotters (Oss)
  • 20 augustus Luctor langs de Loskaai (Middelburg)
  • 27 en 28 augustus 80e Dopharma (Oosterhout, ook ONK)
  • 3 september De Ganzetrek (Wilhelminadorp)
  • 4 september Kanaalrace (Vlissingen)
  • 11 september De IJzeren Man Vught

VDe 4 Brabantse wedstrijden (de wedstrijd in Appeltern geld ook als ‘Brabants’) tellen mee voor de Brabantbekers. Bij een vol klassement (3 wedstrijden in Brabant) ontvang je een herinnering.

Als je belangstelling hebt op één of meer wedstrijden mee te doen, dan kun je dit aangeven via openwateratzpv-hieronymus [dot] com. Voor de zwemmers die aan meer wedstrijden mee willen doen: dit is mogelijk. De aanmeldingen voor deze wedstrijden gaan ook via openwateratzpv-hieronymus [dot] com.

Alle kosten zijn voor de zwemmer.

Heel veel informatie, inclusief alle wedstrijden, is te vinden op de website van het Nederlands Open Water Web: www.noww.nl.